17 februari 2011

Det var en gång...


...en gång som inte var grusad. I vår lilla trädgård, 180 kvm, har vi ingen gräsmatta. Istället har vi olika marktäckare, buskar och träd och olika GÅNGAR. Vi har testat med barkflis, vanlig, och sån där dyr, fin pinjebark, men inget fungerade som vi ville. Min kära make gjorde ett mindre test med impregnerade 45x45 reglar och det blev så bra så nu har vi denna typ av pinngång i 1/3 av trädgården.


Vi grävde ur ca 20 cm på djupet och fyllde med vanlig sättsand. Sedan sågades pinnarna till efter konstens alla regler för att passa. Därefter lades de på plats och mellanrummen återfylldes med stenmjöl. Efter några säsonger har reglarna grånat och är riktigt vackra.Skötselmässigt är det ganska enkelt - några gånger per säsong sopas gången med piassavakvast och de fröogräs som kommer upp mellan pinnarna är hyfsat enkla att dra upp. Sedan har vi inga problem med tjälskjutning så gången ligger på sin plats som den en gång ;-) blev lagd.


Gången står vackert mot allt det gröna och ringlar sig som en grå orm genom grönskan - vår egen orm i paradiset om ni så vill!


Kramar Anna Vattenkanna

11 uppskattade kommentarer :

Trädgårdsmakare Hillevissan sa...

Såå himla snyggt! Men är det bara 45or? I fotoperspektivet ser det ut som 70ior eller nåt...
Kul att se mer av din garden!
Varmkram H.

Kristina Bonander sa...

Bra tips och väldigt snyggt. Gillar det eftersom det kan fungera både i en strikt, modern trädgård och i mer naturlik miljö.//Kristina

Anna Vattenkanna sa...

Hillevissan: Jooo, det är bara 45x45or. På ett annat ställe har vi 95x95 insprängda i betongytan - bilder kommer kanske...

Kram Anna Vattenkanna

Regreening sa...

Fantastiskt vacker gång.....och vilken grönska.
Skall verkligen studera hur du gjort...jag har odling som inriktning i mitt yrke men är intresserad av design också(hobbynivå)

Stråna i kärlet är riktiga.

Ruben sa...

Men ojjj! Så vacker och välplanerad!! Och otroligt lyckat med stigarna! Efter att ha sett detta får jag nog sluta med att kalla min tomt för trädgård!
Ha det gott!
/Ruben

Helens trädgård sa...

Hej Anna Vattenkanna!
Tack för ditt besök på min blogg. Roligt att du har lagt till dig som följare.
Nu har jag hittat till dig och det är så roligt med nya trädgårdsbloggar.
Vilken fantastisk vacker trädgårdsgång ni har. Ser så stilfullt ut då den ringlar sig fram bland grönskan.
Nu ska jag kolla lite bakåt i din blogg.
Ha en fin kväll!

Mammasblommor sa...

Hej! Kul att du vill följa min blogg, nu hittade jag hit till dig också! Vilken fin blogg du har och en helt underbar trädgård! Så grönt och fint och vilken härlig gång, så snyggt!
Ha det gott!
Kram Margot

Lena/isis sa...

Otroligt snyggt och annorlunda.

Kram

Annika Christensen sa...

Ohh Anna vilken gång den förevigar mer än gärna. Nu gick jag igång - igen!
Hoppas att få gå på denna gång till våren.
Kram ochkrya på dig
Annika

Anna Vattenkanna sa...

FÖRTYDLINGANDE och ÄRAS DEN SOM ÄRAS BÖR:
Min kära make blev inspirerad av mitt virkesprojekt mellan betongplattorna - MEN det var hans egen idé det här med 45orna som gång i denna del av trädgården. Det är han som ska ha credden från er alla!

Kramar Anna Vattenkanna

Livet på solsidan sa...

Detta var verkligen ett bra (och ursnyggt) tips. Vill också bara ha marktäckare och slingrande gångar och att använda reglar verkar ju funka hur bra som helst. Undrar om det skulle bli fint att lägga som "golv" under pergolan? Det tål att tänkas på minsann.

Tack än en gång för ett bra tips!


Tamara