29 mars 2011

Vitlök - äntligen i jorden


I höstas missade jag att sätta vitlök av olika anledningar - och ett, tu tre var det vinter och det behöver vi INTE prata om nu. Igår när jag skulle köpa potatissättor så fanns det även sättvitlök att köpa. Jag blev förvånad för man brukar ju stoppa klyftorna i jorden på hösten.


De är av sorten 'Casablanca' vilket ska vara en lagringssäker sort som ska klara 5-6 månader efter skörd. Vi får väl se - men eftersom vi använder mycket vitlök i matlagningen så lär de inte bli för gamla...


Jorden i odlingsbäddarna har torkat upp och blivit varmare relativt fort tycker jag - trodde att permafrosten skulle hålla i sig till mitten av april i a f. Men jorden var full av liv - daggmaskarna var vakna och glada och feta och lovade att sköta sitt jobb även denna odlingsäsong :-).

Ja, då är det bara att sitta och rulla tummarna medan det växer - lite luckring och vattning kanske någon gång emellanåt men annars så sköter sig ju vitlök så bra på egen hand.


Är det någon som har erfarenhet av att sätta vitlök på våren? Något som är annorlunda mot den gängse höstplanteringen och som jag ska tänka på?


Kramar från Anna Vattenkanna


12 uppskattade kommentarer :

Gela sa...

ÅÅÅ jag fick inte heller planterat någon vitlök senaste höst. glad jag skulle bli om jag kunde göra det nu. Måste följa vad de andra säger om det går att plantera nu på våren då gör jag det också bums!!! Ha en fin fin dag/Gela

AnnCharlotte sa...

HAr ingen erfarenhet....skulle kanske skaffa mig.
Jag brukar handla penseer vid Limhamns kyrka, den affären ligger ju nära mig men de brukar ha mycket att välja på. lite dyrt kanske men eftersom jag inte handlar hundratals så gör det inte så mycket....

Puumuli sa...

Nämen har du redan börjat odla??? Jösses. Har sitter jag mitt bland de föreviga snödrivorna och grååååååter....

Ha en fin tisdag!

Kram
Sari från Puumuli

Livsnjutaren sa...

Blir också lockad att påta. Men här är också massa snö kvar. Snöar faktiskt nu. Man skördar nog inte i år om du sår nu. Men vet inte säkert. Däremot ska blasten vara kanonfin att använda i sallad.

godastunder-tokigaidéer sa...

Super bra, såna vill jag ah. Jag glömde helt bort i höstas jag med. Det är inte helt naturligt att var ai trädgården dååååå.
Hoppas det blir bra.

Kram Anna

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Har ingen erfarenhet av detta att delge tyvärr.... Tror dock bara att skörden blir senare än vid höstplantering.

Men du, Anna....... det jag mest går ner i splitt över är att du kan böka runt i jorden...... NU......... :-) Tror jag gör som Sari: sätter mig i snödrivorna och gråter ;-))) Nä, jag är positiv!! Det finns liksom inget annat alternativ.... men visst känns det seeeeeegt nu, man vill liksom ta ett trollspö och göra vår på en gång....

Kram
Charlotte

Kristina Bonander sa...

Inget nytt att bidra med i vitlöksväg, tyvärr. Har bara satt på hösten.
Jorden din verkar det ju inte vara något fel på! Det blir nog goda klyftor vad det lider!
Kristina

Lotta sa...

Någon gång har jag satt vitlök på våren (tidigt) och skördat sent på hösten. Det blev inte så stora lökar men väldigt goda! Ska nog testa i år igen nu när du påminner mig.
Kram

Of Spring and Summer sa...

Hej Anna!
Vitlök tar tid att växa till sig. Vid sen plantering så blir skörden också senare.
Gillade dina fina snickrade fågelholkar!
Ha det så bra.
Kram Ingrid

Jens Svensson Skogstorpet Trädgårdsservice & Design sa...

Spännande att redan kunna plantera! Vi kommer att trevande försöka oss på att odla grönsaker detta året i vår nya trädgård. Varken min fru eller jag har någon direkt erfarenhet av det förutom lite kryddväxter men är rejält taggade att komma igång och prova oss fram!

mozart2009 sa...

Men Gud, jag måste också sätta vitlök! Vårt vitlökskonto är ganska betungande här hemma måste jag säga. Skit samma om det inte funkar, man måste ju prova! Kan jag gissa på att du inte köpt dom på Pl....agen? Kram

Elins Gott och Blandat. sa...

Satte samma sort nu i veckan. Har ju aldrig satt vitlök innan. Så mna har ju ingen aning om när den skall skördas. men det skall bli spännande.
Mvh Elin