4 februari 2012

Före - och efter-bilder - Dammen och woodlandet


Oj, så många som tycker om före- och efter-bilder! Tack ska ni ha för alla goa kommentarer på de två tidigare inläggen. Då fortsätter jag väl på det inslagna temat och visar bilder på vår L-formade damm och miniwoodland. Detta trädgårdsrummet var det sista som vi tog tag i och det ligger mellan grusgården och loungehörnan/den lilla djungeln och är ca 8 x 8 m.

Sommaren 2002

Försommar 2002 - trädgårdsrummet bestod av några buskar och träd vid planket och sedan en vanlig gräsmatta. Några förskrämda perenner ser man också, hosta, jättedaggkåpa och ormöga.

Semesterprojektet 2002 har dragit igång... dammen har börjat att grävas ut. Det blev mååånga lass med skottkärran till den hyrda containern kan jag tala om. Lådan i fonden var planterad med bergsbambu och den hade vi fram till 2006.

Juli 2002 - vi valde att göra en geometrisk damm och kanterna stabiliserades med plywood och stolpvirke.

Juli 2002 - dammduken kom på plats och vattnet fylldes på för första gången.

September 2002 -  dammen var nu klar och trädäcket hade kommit på plats. Gräsmattan mellan dammen och planket grävde vi bort och woodlandsväxterna hade börjat flytta in.

Sommaren 2004

Försommar 2004 - oj vad det växte... nästan lite för mycket i dammen. Här gallrade vi ut senare under säsongen minns jag.

Försommar 2004 - träden började så smått dra iväg och de underplanterade perennerna hade bildat mattor på vissa ställen men inte på andra.
Vår 2006

Vår 2006 - nu, efter 3,5 år, börjar det likna ett woodland. Träden hade vuxit så pass så vi kunde börja att stamma upp dem. På gångarna la vi först barkflis som sedan täcktes med pinjebark. Denna våren gick det tyvärr hål på dammduken vilket innebar att den byttes ut och i samband med detta utökades dammen både i sid- och djupledd, men L-formen behöll vi.

Vår 2006 - ormögat blommade, flocknävan lyste grön och krypkotulan hade börjat bilda matta under gudaträdet. Vi var nöjda med helheten men kom aldrig överens med pinjebarken...

Våren 2011

...så barken byttes ut mot fyrkantsläkt, impregnerat 45x45 virke, som sågades i lagom längder och grävdes ner. Mellan pinnarna fogade vi med vanlig fogsand.

Våren 2011 - nu ser man tydligt att träden vuxit både på höjden och bredden. Vi har fortsatt med att stamma upp dem och jag klipper lite i kronorna varje år.  Jag tar bort felriktade skott, döda kvistar och rättar till eventuell osymmetri -  varsam uppbyggnadsbeskärning m a o.

Försommar 2011 - ljusgrön fräschör och så den rödbladiga japanska lönnen som lyser som ett stoppljus. Sånt här gillar jag!

Försommar 2011 - nu, efter nästan nio år, har dammen och woodlandet "satt sig" och blivit en del av trädgården. De hårda materialen har blivit gråare och mindre skinande och växterna bildar en enhet.

Försommar 2011 - koikarparna trivs i dammen och de är kvar i den även vintertid. De två senaste vintrarna var oerhört kalla och långa men det bekymrade inte fiskarna verkade det som... de går ju i dvala och så länge som det inte bottenfryser eller bildas skadliga gaser i vattnet står de ut med kylan.

Försommar 2011 - trädäcket har sol från morgonen fram till mitten på eftermiddagen sommartid, woodlandet har sol en kort stund på eftermiddagen. Detta är ett trevligt trädgårdsrum som vi tycker mycket om och till sommaren kan vi och de äldsta koikarparna fira tio-års jublileum...

Ja, det här är den sista gräsmattebilden som ni får se från min trädgård eftersom det var den sista gräsmattebiten som försvann i och med anläggandet av dammen och woodlandet.
***

Och nej, vi saknar inte det eviga gräsklippandet och kantskärandet och gödslingen...och vertikalskärningen och toppdressingen och lövkrattandet och... 

...utan njuter av vår lättskötta och mer eller mindre självgående trädgård!

***

Titta in på Svenska Trädgårdsbloggar - idag tipsar jag om ännu en trevlig dansk trädgårdsblogg - klicka på logon så kommer du dit.

Kramar från Anna Vattenkanna55 uppskattade kommentarer :

Anna med bloggen godastunder-tokigaidéer sa...

Jag är helt överförtjusti din trädgård, dammen, däcket och alla gångarna i woodland jag allt är super fint och lumigt. Jag önskar jag slapp min gräsmatta helt även om det inte är mycket kvar. Alvin gillar att fara rundor och så länge det sprallet finns kvar så får gräsmattan stanna men tro inte för det att det inte finns planer, jo allt för många.

Krma Anna

Vivi sa...

Det ser godt ud :-)
Jeg elsker før og efter billeder.

Pilgrim sa...

Det är så vackert och jag älskar era förvandlingar av trädgården. När F är större ska jag övertyga min man om att gräsmatta är bara till besvär :-)
Ha det bäst!
Kram Hélena

Törnrosa sa...

Oj, oj, så läckert! När jag ser dina bilder och er förvandling av trädgården får jag sån lust att flytta söderut och att ha en mindre, överblickbar trädgård. En trädgård med ramar och slut.
Jättekul att få titta in lite i din värld. Tack.
Hej från Törnrosa

Fia sa...

Du har det så genomtänkt, och så bra smak ;-) Precis som din brygggång gillade jag ide´n med nergrävda träribbor.
På tal om gräsmatta så är det ju lite annorlunda när man har ett hus på landet med en halv hektar, men den största gräsmattan, som jag har lovat min man att låta bli för barnens skull, undrade min dotter i somras om jag inte skulle göra någonting med, "för det är ju inge roligt med bara en stor öppen gräsmatta" :-DDD

Ha en go helg!

GRØNN FRYD HOS MONIQUE - sa...

Du verde, for en forandring i din have! Meget interessant å se før- og etterbilder.

Tigertina sa...

Så dyktige dere er! :D

Pia Gustafsson sa...

Det är ju helt fantastiskt vad man kan åstadkomma av en bit gräsmatta. Som Törnrosa sa, önskar jag hade en lite mindre trädgård med ramar och slut. Jag ska ändå ta med mig lite av dina växtval och se hur det kan arta sig här runt poolen. Tack för inspiration Kram Pia

Gunilla sa...

Oj så snyggt och vilket otroligt arbete ni lagt ner.
Jag bara njuter av alla bilderna.


Den Japanska lönnen skulle jag vilja ha men den klarar sig nog inte här hos mig.

Ha en riktigt fin helg

Vi har minus 29 grader.

Gunilla

Stina sa...

OTROLIGT! Så vackert! Och vilket jobb ni lagt ner! Så roligt att titta på allt vackert på din blogg igen!

Kram,
Stina

Tant Otteskrufv sa...

Så fint!

Carolina sa...

Så fint! Ni har verkligen känsla för det.

Anna-Maria sa...

Supersnyggt!Är det en lärk också du har?Beskär du den hårt eller gör du ngt alls?

Bondjantan sa...

Tack och åter tack för all inspiration du ger! Tyvärr får jag inte med mig hela familjen på att ta bort gräsmattan ;-) Jag har halva trädgården och resten av familjen har den andra... så rent procentuellt så har jag mer. MEN mycket vill ha mer :-)

samson sa...

Så fint i din trädgård
jag håller ju åxå på och gräver bort den gamla gräsmattan,men kommer att behålla en del av den då det finns en hund som behöver plats att spela boll på
ha det så gott
maggan

Anna Vattenkanna sa...

@Anna-Maria. Jo, det är en japansk lärk Larix kaempferi. Det jag gör med den är att successivt stamma upp den allt eftersom den växer och sedan har några felriktade skott tagits bort. Annars får grenarna bilda en naturlig krona för det är det vackraste tycker jag.

Kram

Sabelhagens Olivlund - Maria sa...

Oj, här hade jag missat dina fina före och efter-inlägg, men nu har jag läst i kapp. Helt fantastiskt!! Du får till det så himla bra, har verkligen blick för hur det ska vara. Och på den begränsade yta som du har, det ser så stort ut.
Det här kommer jag komma tillbaka till.
Ha en skön helg.
Kram Maria

Birgitte sa...

Hej Anna. Sikke en forandring. Det ser jo helt fantastisk ud! Det må være dejligt at sidde i stolen på træterrassen og nyde det hele!

Susanne sa...

Hvilken fantastisk forvandling - du har virkeligt formået at skabe en skøn oase i din have :-)

Signe sa...

Jeg eeelsker også før og efter billeder - specielt når resultatet er så smukt som dit. Det er helt fantastisk, som du har forvandlet din have. Du er en stor have-kunstner!
Knus Signe

Cika sa...

Det är verkligen intressant att följa med i olika trädgårdsprojekt och se hur stor skillnad det blir! Jättefint!
/Cika

Blomkärringen sa...

Vilken förvandling, jättefint, jag gör vad jag kan för att bli av med gräsmattan och minsann en bit på väg är jag (:D
Verkligen lummigt och fint, älskar marktäckare och din fina trägång.
Ha en fin helg!
Blomkärringen

Anonym sa...

WOW, den här gången också!!! Fantastiskt vilken fin omvandling ni har gjort och djupet ni fått till är imponerande. Det är så kul och intressant att titta in till dig :D

Hälsn.
Åsa

Tankar från Trädgårdsmästarn; Hillevi sa...

Trädgårdsdesign när den är som bäst!!
Och sååå roligt med före-efter-efter-bilder!
kramrkam H.

Tina sa...

Helt otroligt vad mycket fint ni har gjort i er trädgård. Det ser verkligen genomtänkt ut. Vad duktig du är!!

Jutis sa...

Helt galet fint! Så imponerad av ert arbete!

Garden of Sense sa...

Oh det är så vackert att jag blir alldeles tårögd! Vilket jobb ni lagt ner, och vilken förvandling. Jättekul att se! TACK :-).

Ha en härlig helg//Laila

M/S Design sa...

En helt fantastisk förvandling!
En riktig tiopoängare blev det.
Kram
Mariana

Isas Trädgård sa...

Åhh så jag har suttit och njutit av hur din vackra trädgård växer fram bild för bild !

Det är verkligen inspirerande med före och efter bilder !

Ha det så gott !
Kram/Isa

underbarahem sa...

Så härligt det ser ut, vatten i trädgården är underbart. Vi har också koi i dammen hoppas att de klarar denna kyla som vi har nu.

Kram Birgitta

Birgitte Hasholt sa...

Hej Anna

Hvor er det en skøn blog, du har, og projektet med dammen og woodlandet er fantastisk. Utroligt som "ingenting" kan blive til "alting", når man forstår at føre sine drømme ud i livet.

Jeg er også imponeret over det, du har sat op om Havebloggen på Svenska Trädgårdsbloggar. Resultatet er virkelig fint; tusind tak!

De bedste hilsner fra
Birgitte

Sophia Callmer sa...

Vilken förvandling, från rätt alldagligt till alldeles underbart! kram Sophia

Snäckskalsdalen. sa...

Nääe, nu flyttar jag härifrån och försöker hitta ett hus med en sån trädgård som du har och så gör jag en PRECIS likadan damm. Det är snyggaste på jag vet inte när, jag bara älskar din trädgård. Säg till när du säljer den!
Agnetakram

Snäckskalsdalen. sa...

Och nu har mannen min också läst och tittat, hummat och smackat och muttrat och nu funderar han.....så läckert!
Kram igen

Kerstin sa...

Det är lika fascinerande att läsa dina före-och-efter-inlägg varje gång! Det är imponerande hur mycket ni lyckas få fram i den lilla trädgården. Ett woodland tycker jag alltid tjänar mycket på att vara lite större för att man ska få in rätt känsla, men ni verkar fixa känslan och allt på några kvadratmeter.
Buskrabatten som jag planerar längs vägen hos oss börjar faktiskt få mer och mer woodland-känsla i mitt huvud. Undrar om jag har surfat runt för länge på din blogg. ;-) Eller kanske bara helt lagom länge så att jag gör rätt från början. :-)
Ha en trevlig kväll!

Christina sa...

Så fint det blev! Jag önskar att jag fick ta bort all gräsmatta, men det tillåter inte maken. Men jag naggar en bit i taget, han kanske inte märker det!
Ha det gott!
Kram
Christina

Karin - Mina Rum sa...

Älskar före-och-efter-bilder och du har ju bjudit på rena festen de senaste dagarna. Tack för det! Hoppas snart kunna ha ett litet lager av dylika bilder själv, men jag är ju ny i den här trädgården. Min första trädgårdssäsong här var 2008.

Ha en fortsatt fin helg. Kram!

Lene sa...

Hvor er det dog en fantastisk have du har. Det virker som om den er kæmpestor, og så er den kun på 180 m2 - imponerende.
kh
Lene

Tiger sa...

Otroligt vad ni har lyckats förändra trädgården på så kort tid! Den ger verkligen intryck av att vara mycket större än vad den är! Fantastisk!

Vi har inte skaffat växter och fiskar till dammen än, men tänker göra det i år. Har du några bra tips på växtval? Vi hade tänkt guldfiskar till att börja med och trodde inte att koi gick att övervintra i dammen. Många säger att de inte klarar det utan måste tas in... Men det fungerar alltså med koi trots att dammen inte är så stor? Hur gör ni på vintern? Några särskilda åtgärder? Du får gärna mejla lite tips vid tillfälle. ;-)

Vinterhälsningar
Elisabet

Kajsa sa...

åh vad fint.. nä.. jag måste hålla med.. att klippa gräs är ju inte det roligaste jobbet.. har en stor trädgård som jag skulle vilja göra något med.. men får ta en bit i taget.. dags att börja planera inser jag, tack för inspirationen.
operation bort med gräset får ta sin början..

Flitiga Lisa sa...

Jag stämmer in i "hurra kören" Så vacker det har blivit, vilken förvandling. Grattis.

Eva-Lotta Persson sa...

Superfint igen!:) Jag skulle behöva en Anna Vattenkanna att plocka fram ur garaget till våren ;) Ni är så duktiga!! Kram Lotta ♥

Hildas Hem & Trädgård sa...

Oj, det är så så fint, så fint!!! Var tvungen att hämta maken och visa också. Blir jätte inspirerad av alla fina bilder. Det är så häftigt att se före bilden och sedan slutresultatet!!!

Ha en skön söndagkväll!
Kram

Gitte H sa...

Fantastisk forvandling af din haven. Hvor er du dygtig, og hvor har du fået lavet en super spændende og meget smuk have.

Lisa sa...

Men åh så kul att följa arbetet före och efter. Det är nog det allra mest inspirerande när man får se hela förvandlingen från start. Å jättesnyggt blev det !
Lisa/Lisas trädgård

Kristina Bonander sa...

Har sett den här delen av din trädgård svischa förbi i några inlägg tidigare, men aldrig sett den presenterad så här överskådlig. Roligt att ni valt en kantig damm det blir en så snygg kontrast mot den vindlande gången. Och japansk lönn, det måste man ju bara ha.

Och 45x45 läkten är väldigt fin som gång.

Kristina

lottens vita och gröna sa...

såååååååååååååå otroligt vacker trädgård ni skapat, fantastiska idéer! nu har jag lagt mig som föjare och här ska jag aldrig missa ett inlägg, ler!
varmkram lotten

Anna-Karin, Landet Krokus sa...

Hade helt missat det här inlägget!! Så himla fiiint! Har sett delar av dammen och woodlandet tidigare förstås men nu fick vi se helheten på ett annat sätt. Dina vårbilder från woodlandet är bara helt ljuvliga! Precis den där limegröna färgen man längtar efter just nu! :)
Kram igen!

Linda V sa...

Jag kollar detta i efterskott! Jag har varit alltför dålig på att följa din fina blogg. Den här dammen... du har verkligen satt griller i huvet på mig! Så läckert med däcket som sveper över... jag ser framför mig hur ni sitter på kanten och doppar fötterna! Med våra nivåskillnader på baksidan borde vi kunna göra nåt liknande?! Drömma och fantisera kostar inget! :-)

Linda V sa...

Och så älskar jag gångarna av läkten! Stramt och snyggt!!

Cillas trädgård och bilder med Frekes bravader sa...

Så fint det blev. Väldigt inspirerande.

Cilla
från Trädgårdsfröjd

JennieS sa...

Så otroligt fint! Och vilket jobb, imponerande.

Gela sa...

Men åååå vad vackert!!! Och vilken inspiration du delar med dig. Glad jag blir. Har ju grävt damm själv de senaste dagarna men blir en mer naturdamm med mig men roligt med inspirationsbilder!!! Ha en fin fin dag/Gela

Anonym sa...

Hej!
Din trädgård är verkligen så härlig!
Har just tittat på före-efterbilder (inspirerande), och den med dammen, som ju är ljuvligt fin och snygg!!!

Nu har jag en fråga till dig, vad har du för kantmaterial till dammen (det ser emellanåt ut som den är putsad med mormorplattor ovanpå, trä, eller helt zinkskodd.
Eftersom den har raka kanter ovan jord, förstår jag att du gjort någon slags kant. I vad, och hur?

Undrar Camilla

Anna Vattenkanna sa...

@Camilla! Kul att du gillar vår damm! Vi gjorde en ram runt dammen av tryckt virke där dammduken är fäst. Alltså precis i kanten på dammen. Ovanpå detta ännu en träram i tryckt virke vilken är klädd med galvad plåt.