21 maj 2012

Min signumväxt?

Jag har fått frågan om vilken växt som är min signumväxt - om jag alltid brukar ha med en speciell växt i mina utformningsförslag. Men nej, eftersom det alltid är skillnad på förutsättningarna i olika trädgårdar kan jag såklart inte använda en och samma växt överallt. Däremot är det ett släkte som brukar figurera i mina planteringsplaner och växtlistor och det är nävesläktet Geranium. Släktet har omkring 300 arter varav 14 förekommer regelbundet i Sverige. Det finns en näva för (nästan) alla trädgårdar... 

En favorit är vitblommig blodnäva Geranium sanguineum 'Album'. Den uppför sig fint i en solig rabatt och bjuder på vackra röda blad på hösten. En annan favorit är brunnäva Geranium phaeum - bladverket är utsökt och blommorna är inte så fel de heller. Efter blomningen brukar jag klippa tillbaka stänglarna så kommer nya vackra blad.Sedan är flocknäva Geranium macrorrhizum en absolut favorit. Vackert väldoftande bladverk, underbar blomning och en intressant höstfärg. Marktäckande utan att bli invasiv och så den bästa egenskapen -  den trivs och frodas även i torr skugga.Men listan kan göras lång, egentligen tycker jag om alla nävor. De flesta är tåliga, anspråkslösa och lättskötta och passar bra i så många olika sammanhang. Så, min signumväxt är ingen enskild växt utan ett helt släkte - nävesläktet. Nu är jag nyfiken, har du någon favoritnäva?


Kramar från Anna Vattenkanna


23 uppskattade kommentarer :

Pia Gustafsson sa...

Väldigt fina nävor du visar, gillar den på andra bilden på grund av meleringen och färgen. Har nog bara en näva en "trädgårdsmidsommarblomster" som faster säger. Vet inte vad det är riktigt. Får visa senare och fråga... Bra inlägg. Kram Pia

Lisa sa...

Näva nr 2 är makalöst vacker. Den hamnar på önskelistan! Jag tycker också om nävor, men har bara några stycken hittills. De kan fort bli fler ;-)
Nu måste jag kolla på ditt kurande. Jag ligger efter i bloggläsandet. Jag tillbringade allför lång tid i solstolen med en bok igår för att hinna göra annat, ha ha haaa!
Njut av sommarkvällen!

Kram, Lisa

Snäckskalsdalen. sa...

Japp, geranium är bra. Och oj, vad dom växer nu. Jag har en blå (jaja, lila mer kanske) som jag knyckt av min svärmor, den hette nåt med Johnson's Blue, kan det stämma? Tacksam är den i alla fall.
Den röda du har med här är ju fantastisk.
Agneta kram

M/S Design sa...

Har varit dålig på/med Nävor tidigare men uppskattar dom mer och mer, många fina och mycket användbara.
Mariana

Pilgrim sa...

Oj, oj, oj vad vacker brunnävan är. Den måste in på min växter-jag-vill-ha-lista. Kan jag få låna din bild? Jag länkar så klart :-)
Ha det bäst!
Kram Hélena

Tiger sa...

Den som du har på bild nr 2 skulle jag gärna plantera för färgens skull (en favoritfärg). Jag har en liten "buske" trädgårdsnäva/midsommarblomster med lila blommor. Den blommar tacksamt med sina söta blommor.

Försommarhälsningar
Elisabet

Helena sa...

Flocknävan Geranium macrorrhizum jag håller med du :-) snygg på hösten oxå!
KRAM från mig!

Helena sa...

Flocknävan Geranium macrorrhizum jag håller med du :-) snygg på hösten oxå!
KRAM från mig!

Ulrika sa...

Brunnävan är en favorit här med+ nätnäva och jungfrunävan!

Kram Ulrika

Fia sa...

Kan bara hålla med! Dom är så bra, och så snygga! Mina kunder vill oftast ha lättskött, så det blir ofta ofta flocknäva under buskar och träd och som utfyllnad. Men det finns många fina :-D

AnnCharlotte sa...

hihi....
Brunnävan såklart.
Spansknävan och så praktnävan....
Ha det bra :))

Linda V sa...

Rådjuren har jämnat min brunäva till marken :-( Fast den har ju frösått sig på lite oväntade ställen som rådjuren inte hittat! Flocknävan är dom inte på! Maken till tacksam växt! Gillar mycket. Men min sötaste näva är spansknävan. Blommar så tacksamt från juni till sent på hösten och funkar som vävarväxt inimellan. Dock är rådjuren på den med, men den kommer ju igen. Jag skrev ett hyllningsinlägg till nävorna en gång: http://lindastradgard.blogspot.se/2010/06/navor-ar-bast-ingen-protest.html (men jag glömde skriva om flocknävan den gången!)

Vigdis sa...

Nydelig bilde av Phaeum! Flott farge må jeg si. Geranium er fin hele sommeren, hva mer kan man æønske seg?

Tittis Trädgård sa...

Nävan kommer som nummer 2 i min topp 10 lista, efter Funkia.
Har flera sorter av flocknäva,spansknäva,brunnäva bla.
Favoriterna är nog Ballerina och Rozanne, har just planterat en hel slänt med Rozanne och ormbunkar, hoppas att det ska bli fint i sommar!
Kram Titti

Hans i Brännberg sa...

Så fina blommor du visar, här i norr får vi vänta flera veckor till innan våra nävor blommar så.
Ha det fint.

En Trädgårdsamatör sa...

Ja, inte kan man väl hitta med praktiska växter? Jag kan inte säga att jag vet namnet på mina nävor - vilket egentligen är ytterst oartigt efter att ha varit bekant med dem i ett år, men de är verkligen trevliga!

Mia sa...

jag säger nog brunnäva i såfall men jag har letat länge efter en näva som är riktigt blå, inte åt det lila hållet utan riktigt klarblå eller ljusblå. kanske du vet nån?? tar tacksamt emot tips!
Mvh Mia

Anna-Maria sa...

Flocknäva är en av mina favoriter också men också `Elke´och G. wlassovianum.

Sabelhagens Olivlund - Maria sa...

Så vackra nävabilder! Jag älskar dem, kan inte få nog:)).
Brunnävan måste jag skaffa, otroligt fin. Favorit är svårt, men Double Jewel eller Sirak tror jag. Köpte dem vår 2011, och de knockade mig helt när de blommade:)). Sweet Heidy är söt också. Och så måste ju den fantastiska Rozanne vara med också:)). Flocknävan är ny hos mig, och jag har den i ganska torr skugga. Hoppas mycket på den.
Ha en fin kväll.
Kram Maria

Garden of Sense sa...

Jag gillar också nävor, och har några olika sorter i min trädgård. Favvisen är Rozanne. Den är som ett stort blått hav och blommar heeeela sommaren. Ljuvlig!

Ha det fint//Laila

Livet på solsidan sa...

Tjusiga nävor!

Har inte så stor erfarenhet av nävor men jag köpte en brunnäva på Tradera förra våren och den har blivit makalöst stor. Jag delade den för två veckor sedan men de ser lite ledsna ut efter det. Läste att du klipper ner dina. Det ska jag testa. Kanske orkar de komma upp på nytt?

Kram Tamara

Lotta sa...

Jag har inte uppskattat nävor förrän på senare år, men nu har de tagit mig med storm. Leder ligan stort gör den brokiga Jesters Jacket och eftersom jag gillar växter som tar för sig kommer Tiny Monster på andra plats (G.phaeum trivs lite för bra här). Men som sagt...jag har bara börjat undersöka släktet så jag tror jag har mycket roligt kvar...
Kram

The Summer Porch sa...

Hello Anna ~~ So wonderful to hear from you!
Ah! Your gardens are breathtaking, it is finally time to get back into the soil. I think of you in early spring when my snowdrops open. You once wrote how they remind you of your father.
Have a lovely week,
Hugs Rosemary...xoxo